Sağlıklı Hayat

Bu Blogda Ara

loading...

Bebeğin Gazı Nasıl Alınır?

Bebeğin Gazı Nasıl Alınır?

Gaz sancısı ya da kolik ağlaması dediğimiz durumda bebeğimiz ortada bir neden yokken ağlıyormuş gibi görünür.

Bebeğiniz hava yuttuğunda yuttuğu bu hava bebeğinizin karnında şişkinliğe sebep olur. Bebeğinizi çok uzun süre hep aynı memeden emzirirseniz, memede süt iyice azaldıktan sonra bebeğiniz hava da yutmaya başlar. Henüz bebeğinizin midesinde bulunan bu hava bebeğinize rahatsızlık verir ve çıkarılması gerekir. Bebeğinizin bu havayı geğirmek suretiyle çıkarması için bebeğinizi başı omuzunuza gelecek şekilde biraz dik bir şekilde vücudunuza yaslayıp tutarsanız bebeğiniz midesindeki bu gazı çıkaracaktır. Çıkarmaya yardımcı olmak için avuç içinizle hafifçe bebeğinizin sırtına vurabilir ya da sırtını sıvazlayabilirsiniz. Bebeğinizi iki göğsünüz ile 10-15 dakika emzirdiğinizde zaten göğüsteki sütün tamamına yakınını almış olacaktır. Bu sebeple sadece bir göğüste çok uzun zaman bebeği tutmayıp, diğer göğüsten de emzirmek denenmelidir. Memeden memeye geçişlerde ve emzirmenin hemen sonrasında zaman kaybetmeden bebeğin yutmuş olduğu hava çıkartılmalıdır.

Annenin diğer dikkat etmesi gereken önemli nokta ise bebeği emzirdikten hemen sonra yatırmaması, en az bir 30 dakika bebeği kucağında dik bir şekilde tutmasıdır. Bunun nedeni mide içeriğinin yukarıya kaçarak reflü oluşmasını önlemektir. Tahriş edici yapıya sahip mide içeriği, bebeği yatırdığınız zaman yukarı yemek borusuna doğru çıkar. Bu da yanmaya ve tahrişe neden olarak bebeğin kolik ağlamalarında artış görülmesine neden olur.

Bebeğinizi yatırırken yüzüstü ya da sırt üstü yatırmak önerilmez. Bebekler yüzüstü yatırılmaktan hoşlanırlar fakat ani bebek ölümleri açısından bu tehlikeli olabilir. Sırt üstü yatırıldığında da kusarsa bunun akciğere kaçma ihtimali vardır. En iyisi bebeği sağ tarafına doğru hafif yüzü yere bakacak şekilde yatırılmalıdır. Emzirdikten sonra yarım saat kendinize dik bir şekilde yaslarsanız hem bebeğinizin karnı ısınır hem de daha güvenli, rahatlatıcı bir tutuş olduğu için gaz sancısı en aza iner.

Bebeğinizdeki gaz sancılarında bebeğinizi sırt üstü yatırıp iki ayağından ellerinizle tutun ve ayaklarını hafifçe karnına doğru götürerek bastırın. Karnına ve sırtına masaj yapın. Bunlar bebeğinizin gazını çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca kolik ağrısı için piyasada bulunan güvenli ve etkinliği kanıtlanmış tamamen bitkisel bazı ürünler bulunmaktadır.
0 Yorum "Bebeğin Gazı Nasıl Alınır?"

Back To Top